Web Analytics Made Easy - Statcounter

کودک و نوجوان > فرهنگی - اجتماعی - علی مولوی:
شاید هروقت نام تمدن عیلام را شنیده‌ایم، یاد استان ایلام افتاده‌ایم و هروقت نام هخامنشیان را شنیده‌ایم، یاد استان فارس و بنای پاسارگاد و تخت‌جمشید. اما بوشهر، هم تمدن عیلامی را در خودش جای داده و هم کاخ‌های هخامنشی را.

اين سرزمين باستاني، خاطرات زيادي از پنج‌هزار سال پيش در زمان امپراتوري عيلام تا جنگ‌جهاني دارد كه براي بسياري از ما ناشناخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بوشهر براي اكثر ما يادآور مناظر زيباي خليج‌فارس، خرماي شيرين و خوش‌مزه، تيم‌هاي فوتبال شاهين و ايران‌جوان بوشهر، نيروگاه اتمي و بندر عسلويه و نيروگاه‌هاي گاز پارس جنوبي است.

اما بوشهر سرشار از ديدني‌هاي طبيعي، تاريخي و باستاني است. در اين مطلب، به اين استان زيبا سفر مي‌كنيم تا با برخي از اين ديدني‌ها آشنا ‌شويم.

 

ساحل صخره‌اي بندر امام ‌حسن/ عكس: فرشته اصلاحي، آرشيو عكس روزنامه‌ي همشهري

 

ساختمان گمرك (چهاربرج) در دوره‌ي قاجار

 

كاخ چرخاب/ عكس: سهيلا كرم‌پورنيا، آرشيو عكس همشهري

 

«کاخ چرخاب» (كاخ كوروش)، «كاخ سنگ سياه»‌ و «كاخ بردك سياه»، كاخ‌هاي سه‌گانه‌ي دوره‌ي هخامنشيان هستند كه در نزديكي شهر برازجان در دشتستان قرار دارند.

برخي از باستان‌شناسان معتقدند کاخ چرخاب اثر ناقصي است كه هرگز تمام نشد و گفته مي‌شود ساخت اين کاخ به فرمان کوروش بزرگ آغاز شد و احتمالاً با مرگ او ناتمام ماند.

درباره‌ي کاخ سنگ سياه گفته مي‌شود كه بزرگي و عظمت کاخ شوش را داشته، اما به‌دلايل نامعلومي نيمه‌تمام مانده و معماران هخامنشي تصميم مي‌گيرند در فاصله‌ي 30 کيلومتري آن، کاخ کوچک‌تر و زيباي بردک سياه را بسازند.

کاخ بردک سياه به کاخ زمستاني داريوش اول مشهور است و در ساخت آن از دو نوع سنگ سياه و روشن استفاده شده است. گفتني است در اوايل دهه‌ي 80، گروهي از كاوشگران، چهار قطعه‌ي سنگين طلا در بقاياي اين كاخ کشف کردند.

گفته مي‌شود اين قطعه‌هاي طلا حالتي چين‌خورده و خاص دارند و کاربرد دقيق آن‌ها مشخص نيست، اما احتمالاً روکش‌هاي زرين درهاي چوبي تالار يا سنگ بناي کاخ بوده‌اند.

 

 

جزيره‌ي خارگ از توابع استان بوشهر است كه برخي آن را با نام خارك مي‌شناسند.

زنده‌ياد «جلال آل‌احمد» در كتاب «جزيره‌ي خارگ؛ درّ يتيم خليج‌فارس»، افسانه‌هاي كهن، زبان و فرهنگ عامه، گياهان دارويي و گونه‌هاي جانوري و گياهي اين جزيره را جمع‌آوري كرده كه امروزه با توجه به تغييرات گسترده و دگرگوني اين جزيره، منبع مهم و كارآمدي به‌شمار مي‌رود.

 

عكس: رضامرادي غياث‌آبادي

 

قلعه‌ي هلندي‌ها، گورستان مسيحي، بقعه‌ي ميرمحمد و دو خواهرون از اماكن ديدني اين جزيره به‌شمار مي‌روند.

سال 1386 در پي احداث جاده‌اي در جزيره‌ي خارگ، سنگ‌نبشته‌اي با خط ميخي کشف شد كه احتمال مي‌رود قدمت آن به دوره‌ي هخامنشيان در 2400سال قبل برگردد.

خردادماه 1387، فرد يا افرادي ناشناس با عبور از حصار دور كتيبه بيش از 70درصد اين اثر را تخريب كردند و حالا تنها يك خط از آن سالم مانده است.

 

عكس‌: امين رحماني، خبرگزاري مهر

 

«بندر سيراف» يا «صيراف»، از قديمي‌ترين بندرهاي ايران است كه زيبايي‌هاي بسياري دارد. اين شهر باستاني، معماري خاصي شبيه به روستاي ماسوله‌ در گيلان دارد.

 

عكس: امين رحماني، خبرگزاري مهر

 

در تپه‌هاي شمال سيراف، فرورفتگي‌هاي كنده‌شده‌ي سنگي متعددي وجود دارد. برخي از باستان‌شناسان معتقدند اين حفره‌ها، حوضچه‌هاي جمع‌آوري آب در گذشته بوده‌اند و برخي آن‌ها را قبور مردگان مي‌دانند و به گورستان تمدن‌ها مشهورند.

 

موزه‌ي رئيسعلي دلواري

 

خانه و موزه‌ي شهيد «رئيسعلي دلواري» در شهر دلوار قرار دارد. رئيسعلي دلواري، مبارز مشروطه‌خواه و رهبر قيام جنوب در تنگستان و بوشهر عليه نيروهاي نظامي بريتانيا در جنگ‌جهاني اول بود.

در اين موزه كه حدود 110 سال قبل، محل سكونت رئيسعلي دلواري بوده است، اسناد تاريخي و ابزار جنگي حماسه‌ي مردم بوشهر به نمايش گذاشته شده است.

 

عمارت ملك/ عكس: صادق صولتي

 

«عمارت ملك» يا «كاخ ملك» در محله‌ي بهمني بوشهر قرار دارد. مساحت زيربناي اين عمارت زيبا، چهارهزار متر مربع است و معماران فرانسوي در دوره‌ي قاجاريه ساخته‌اند.

گفته مي‌شود اين عمارت متعلق به يکي از ثروتمندان بوشهر به‌نام «محمدمهدي ملک‌التجاره» بوده كه در سفر به فرانسه، كاخي باستاني را مي‌بيند و تصميم مي‌گيرد نمونه‌اي شبيه به آن را در بوشهر بسازد.

 

ساحل ريشهر/ عكس: سايت مسافرت‌گستر شيراز

 

«ريشهر» منطقه‌اي در جنوب شهر بوشهر است كه قدمت آثار کشف‌شده در آن به هزاره‌ي سوم تا اول پيش از ميلاد مي‌رسد.

براساس آجرنوشته‌هاي عيلامي كشف شده، گفته مي‌شود نام اين بندر در آن دوران «ليان» بوده كه يکي از شهرهاي مهم امپراتوري عيلام و پل ارتباطي آن با خارج از قلمروي اين حکومت به‌شمار مي‌رفته است.

 

قديمي‌ترين خط سومري‌بابلي كشف‌شده توسط «موريس پزار» در بندر ليان

 

قيمه‌ي بوشهري

 

بوشهر هم مثل بخش‌هاي ديگر ايران پر از غذاها و خوراكي‌هاي خوش‌مزه است؛ مثل قليه‌ماهي، قليه‌ميگو، قيمه‌ي ‌بوشهري، ته‌انداز مرغ و بادنجان، دوقوس‌ماهي، دال‌عدس، كبه، للك، لخ‌لخ (لخلاخ)، يتيمک، ميگوپلو، مسقطي، نشا و انواع شيريني‌ها و خوراكي‌هاي خرمايي.

 

گور دختر/ عكس: علي غريبي

 

آرامگاه «گور دختر» به سبك آرامگاه كوروش در پاسارگارد، اما در ابعادي كوچك‌تر ساخته شده است.

گمانه‌زني‌ها درباره‌ي اين مقبره بسيار است؛ برخي از باستان‌شناسان اين آرامگاه را مقبره‌ي «چيش‌پيش» يا «كوروش يكم» (جد كوروش بزرگ) مي‌دانند و برخي آن را مقبره‌ي «كوروش كوچك» (پسر داريوش دوم)، برخي مقبره‌ي «ماندانا» (مادر کوروش) و برخي هم مقبره‌ي «آتوسا» (دختر کوروش).

 

بندر بوشهر/ عكس: حامد خورشيدي/ آژانس عكس ‌همشهري

 

استان بوشهر پر از رودهايي زيبا مثل «دالكي»، «مند»، «اهرم» و «شور» است، اما قطعاً زيباترين منظره‌ي طبيعي بوشهر ساحل زيباي خليج هميشگي فارس است.

در همین زمینه: سفر به سرزمین افسانه‌ای سفر به سیستان باستان سفر به کوه‌های جادویی! شهری در میان بادها سفر به شهر خورشید

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۱۶۷۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لایروبی بندر بوشهر از مطالبات فعالان اقتصادی در بوشهر

رئیس اتاق بازرگانی بوشهر لایروبی بندر و اعمال تخفیفات سود بازرگانی را مطالبات‌ مهم فعالان اقتصادی بخش خصوصی در بوشهر دانست و گفت: امید می‌رود با هم‌افزایی مسئولان استان و منتخبان مردم در مجلس شورای اسلامی شاهد تحقق آنها باشیم. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، خورشید گزدرازی ظهر امروز در نشست اعضای هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی و جمعی از اعضای این مجموعه با ناظر گمرکات استان و مدیرکل گمرک بوشهر با اشاره به تعامل بسیار خوب اتاق بازرگانی با  مجموعه گمرک اظهار داشت: با توجه به تراکم و ماندگاری کالا در اسکله در بندر بوشهر برای رقابت‌پذیر بودن گمرکات استان بوشهر از ظرفیت منطقه ویژه اقتصادی 2 در تخلیه و ترخیص کالا در انبارهای آن منطقه استفاده شود.

وی با بیان اینکه این امر نقش مهمی در تسهیل امور و رونق اقتصاد استان خواهد داشت، افزود: با توجه به شعار سال مقام معظم رهبری بخش خصوصی و تشکل‌های زیرمجموعه اتاق بازرگانی از ارکان اصلی تحقق شعار سال هستند.

رئیس اتاق بازرگانی بوشهر یکی از دغدغه‌های مهم فعالان اتاق بازرگانی بوشهر را بهبود فضای کسب‌وکار دانست و افزود: طی چند سال گذشته با توجه به پایش‌های کسب‌وکارها که در استان بوشهر صورت گرفته آمارهای مناسب ثبت نشده است.

گزدرازی، یکی از مطالبات بخش خصوصی را استفاده از مستثنیات تخفیف سود بازرگانی برای کالاهای واسطه‌ای و وارداتی در  گمرک و بندر بوشهر دانست.

وی اضافه کرد: با توجه ظرفیت خوب منطقه ویژه اقتصادی 2 بوشهر و حجم کالاهای فله که وارد بندر بوشهر می‌شود با توجه محدودیت انبار باعث شده خیلی از کالاهای که قبل از سال 1402 وارد بندر شده نتوانند تخلیه شوند‌ که این معضل باعث می‌شود که صاحبان کالا و مالکین شناورها  از استان بوشهر به سایر بنادر کشور مهاجرت کنند. با پیگیری انجام شده قرار است فعالان اقتصادی و صاحبان کالا از ظرفیت منطقه ویژه اقتصادی 2 بوشهر و انبارهای آن جهت کالاهای که حساس کمتری برخوردارند استفاده کنند.

رئیس اتاق بازرگانی بوشهر با اشاره به ورود وسایل فوق سنگین به بندر بوشهر گفت: پیشنهاد داریم برای کنترل ترافیک از ظرفیت بندر نگین بوشهر برای انتقال این کالاها به منطقه ویژه اقتصادی 2 بوشهر استفاده که هم باعث رونق اشتغال و درآمدزایی و تسریع در ترخیص کالا می‌شود.

وی، لایروبی بندر و مستثنیات تخفیف سود بازرگانی را مطالبه مهم فعالان بخش خصوصی دانست و اظهار امیدواری کرد با هم‌افزایی مسئولان استان و منتخبان مردم در مجلس شورای اسلامی شاهد تحقق آنها باشیم.

رئیس اتاق بازرگانی بوشهر در پایان خواستار حل مشکل 500 اظهارنامه خودروها که به تملک سازمان اموال تملیکی درآمدند، شد و گفت: در حالی که کالایی وجود ندارد اما واردکنندگان خودرو باید سود ضمانت‌نامه بانکی بدهند که درخواست می‌شود مشکل این فعالان حل و ضمانت‌نامه‌ها مختومه شود.

انتهای پیام/190

دیگر خبرها

  • روزی برای نکوداشت «خرم‌آباد»/ معرفی سرزمین تاریخ و طبیعت به جهان
  • بهبود علائم دیابت نوع 2 با غلات باستانی!
  • اجرای ۱۰۰ متر جدول‌گذاری در منطقه بافت تاریخی اراک
  • مکانیزم دیدنی ساعت تاریخی تبریز
  • لایروبی بندر بوشهر از مطالبات فعالان اقتصادی در بوشهر
  • همکاری شهرداری با احیاگران خانه‌های تاریخی محله امامزاده یحیی
  • گشت و گذار در سرزمین انبه‌های ترش | یخچال کله قندی ۲۷۰ساله در حوالی پایتخت
  • فراز، رودرروی صخره سخت قعرنشینان لیگ
  • شهر بدون کوچه ایران را بشناسید
  • ممانعت از حضور عضو شورای‌شهر در منطقه ۱۷/ شربیانی: این اتفاق رسوایی تاریخی است